Bjertorp Slott

Året var 1911110706-9394

Mitt på Västgötaslätten lät förmögne Knut Henrik Littorin bygga den mest imponerande byggnad som skådats i socknarna. Förmögenheten hade han skapat på olja och gas i Ryssland….

Knut Henrik, född 1860, fick sin utbildning vid Göteborgs Handelsinstitut och anställdes vid Nobels oljekoncern i Ryssland där han snabbt avancerade från kontorspojke till chef och styrelsedirektör i företaget. 1913 utnämndes han till norsk konsul i Moskva. Genom investeringar i ryska oljekällor och företag skapade han sig en ansenlig förmögenhet, som han bl a investerade på Bjertorp. Till minne av sin far och mor lät han uppföra en praktfull, palatsliknande byggnad på just den plats där familjens huvudbyggnad låg. Littorin som under byggnadstiden befann sig i Moskva, anlitade dåtidens stora arkitekt Ferdinand Boberg. I tre år pågick arbetet och slottet stod klart 1914 som privatbostad för sju personer och 1954 kvadratmeter bostadsyta. Slottet byggdes med Europas skickligaste hantverkare till hjälp och bästa materialet som gick att uppbringa. Grunden är av granit, fasaden och murar av kalksten.

Slottet var i familjen Littorins ägo fram till 1956 då det blev hushållsskola för flickor fram till 1980 då det blev hotell och restaurang på slottet. Även idag är det hotell och restaurang på slottet och familjen Littorins Bjertorp slott är numera en mötesplats för alla tillfällen.

Varmt välkommen hit för ett besök.